Monday, June 12, 2017

Пробійнівка - Шибене - Бистрець
























1. Їду Раховозом до Ворохти. Хмарно. Дощ. Поїзд зупинився у Надвірній, бо за чутками – змило колію. Якщо в Делятині змило колію, то що в горах робиться О_о Насправді колію "замулило". Злива була нівроку.

Приїжджаю до Ворохти на годину пізніше, тобто в 23. Ніч така місячна, зоряна, ясная – видно, хоч голки збирай... Так тривало недовго, бо поступово насувалися хмарки та ставало все "атмосферніше". Дуже класно перед нічними походеньками в ліс надивитися всілякого лайна про вампірів і вовкулаків.

Прямував за село, щоб переночувати та рушити наступного дня до Верховини, де потрібно зустрітися із супутником. Посеред ночі розбудив дощ. На щастя о 5 ранку він перестав =)

2. О 7 сідаю на автобус до Верховини. Погода плужить. О 9:40 їдемо у Пробійнівку. Колись думав, що найгірша дорога – в Буркут – як же я помилявся. До Пробійнівки так трясе, що може статися викидень. Біля 12 приїхали на старт маршруту. Шлях приємний, маркований, але його зіпсувала вирубка. Зустрічали пастухів, але на жаль вурди в них не було =(

Перед Бабою Людовою (1582) поселився прокурений алкаш, який страшенно хотів "погомоніти". Наче його жінка вигнала і він зробив халабуду в горах – прішол к успєху. Змилися від нього якомога швидше, бо молоти всіляку хрінь настрою не було і вечір піджимав + хмарки насували.

3. Ціла доба під дощем. Перед заходом Сонця дощ припинився і вдалося щось фотнути.

4. Холодний ранок. Ясна погода. Легка прогулянка до Голої Луковиці та спуск у Буркут. Мимо. Буреломи, малоходжені дороги та мінеральне джерело. Черемош не настільки брудний, як сподівалися, але бродити по ньому дуже важко, бо води прибуло.

Далі йдемо на Васкул (1730) через потік Гропинець. Розмиті стежки, хащі, завали, буреломи та круті підйоми. Оскільки напарник сказав, що на Васкулі нема шо робити, беремо штурмом Піп-Іван. До певного моменту стежка вздовж мальовничого потоку Радул тішила, проте згодом почався ялівець і жереп. Темніло. Про захід Сонця навіть мови не було. Полазивши по гірській сосні та ялівці розвертаємося на 180 і до полонини Гропа, поки ще щось видно. Там і заночували. Після такого екстремального дня я спав як убитий. Навіть не хотілося нічого фотати – а нічка була хороша.

5. Учорашній день вимордував, але цей не кращий. В обід вилізли на ПІЧ, а там ринок привокзальний – літня субота, як-не-як.

Прямуємо попід Вухатий Камінь (1864) до Дземброні. Спуск вимотав, але пейзажі того варті. Вночі пробував капати дощ. Після кількох крапель усе закінчилося.

6. Черговий ясний ранок і коні. Оскільки я планував спуститися якомога швидше, щоб устигнути на ранковий автобус, якого нема, ми швиденько зібралися та погнали у Бистрець. Наші шляхи розходилися, оскільки напарник планував через Дземброню до Верховини. Я дуже поспішав і пішов уперед. Від Бистреця довелося йти до Ільців. Біля 10 сів на автобус до ІФ. Доїхав до Ворохти, придбав квиток, покимарив на травичці над річкоу і домів.

Маршрут: Пробійнівка - Ріжа (1523) - Баба Людова (1582) - Шибене - Васкул (1730) - Чорна Гора (2028) - Дземброня - Кошарище (1148) - Бистрець

Доїзд до Пробійнівки виснажує. Дуже погана дорога. ГЕС псують пейзажі. Ким треба бути, щоб будувати таке на річках – мабуть тупою сволотою. Навряд чи я поїду ще туди. Краще стартуватиму з інших точок.

Пейзажі починаються після Ріжі. Планувалося з Баби Людової йти до Дуконі та брести Черемошем у Буркут, але через дощі не склалося.

Від Баби Людової весь шлях пролягає дорогами. Краєвиди гарненькі, але чомусь цей район наганяє тугу. Не настільки депресивно, як від Шепоту до Пневе, але...

Чітких спусків у Буркут з урочища Озірний та далі не побачили. Злазили старими дорогами та буреломами.

У Буркут із самого ранку валять лісовози. Черемош ітак рве та мече, а дебіли ріжуть ліс у верхній течії – повені будуть ще сильніші.

Шлях до полонини Гропи крутий. Дороги та стежки розмиті, зарослі. Дуже багато завалів.

На Чорногорі починає цвісти рододендрон.

Стежка попід Вухатий і Степанець малоходжена, але проглядається добре. Місцями густа гірська сосна.

За словами однієї місцевої – із Шибене більше нема жодних ранкових автобусів. Перший автобус о 14:00.

Транспорт: поїзд Львів-Рахів 15:45 - 21:58 зі Львова до Ворохти  – 32 грн. плацкарт, автобус ІФ-Верховина з Ворохти 07:00 - 08:00 до Верховини – 23 грн., автобус Верховина-Пробійна 09:40 - 12:00 – 35 грн., автобус Верховина-ІФ з Ільців до Ворохти 10:00 - 11:00 – 20 грн., поїзд Ворохта-Київ 13:51 - 19:52 із Ворохти до Львова – 110 грн. купе.

Дати: 6-11 червня


No comments:

Post a Comment